Vi har fået sat køkken op!

Vores hjemmelavede køkkenbordplade

Da vi for to år siden købte vores 70’er hus, gik vi også i gang med en totalrenovering af dette. Vi skulle derfor finde ud af hvilken type køkkenbordplade vi skulle have. Vi var helt forelskede i en betonbordplade, men priserne på sådan en var lige i overkanten til os, så derfor måtte vi tænke kreativt, hvis det skulle være sådan en vi skulle have. En af Michaels kollegaer havde prøvet at støbe en bordplade af flydespartel som er beregnet til gulv, og den var virkelig flot! Så vi bestemte os for at prøve at gøre det samme.

23336507_10155928079788777_1573333530_oVi har bygget rammen og formen til bordpladen af “trailerplade”, en træplade som er meget stærk og modstandsdygtig over for vand. Vi har skruet pladen godt fast i køkkenelementerne. For ikke at trailerpladen er synlig i kanterne når bordpladen er færdig, har vi bygget en nedsænket kant, så bordpladen ser tykkere ud end den egentlig er.

23379405_10155928081223777_248341782_oKanten er 1,5 cm dyb og 1 cm bred. Den samme kant har vi lavet i vindueskarmene, da vi gerne vil have at bordpladen går lidt ud i vindueskarmen. Vi har fuget alle små sprækker mellem pladen og væggene, samt alle samlinger i formen. Flydespartlen er virkelig tynd, så det mindste hul i formen vil være katastrofalt.
Her kan man se hvordan kanten kommer til at se ud, når formen bliver taget af.

23423591_10155928102828777_374508908_o

23432322_10155928080568777_1577456451_oNår fugen er tør i formen, skal den have et lag epoxy, eller et andet bindemiddel fx. fliselim. Da formen skal drysses med sand bagefter, så flydespartlen har noget at hæfte sig ved, da sådan en trailerplade er meget glat i overfladen.

23336545_10155928080288777_1623038069_oHer har bordpladen fået et lag sand. Sandet skal IKKE ned i den lille undersænkede kant i kanten af bordpladen. Denne kant skal være så skarp som mulig, så derfor må der ikke være sand eller andet skidt nede i formen. Når epoxyen er tør, skal bordpladen støvsuges godt, da alt det overskydende sand skal væk inden der støbes, så det ikke blander sig med spartlen når den hældes op i formen.

23379644_10155928078733777_775259432_oVi har støbt bordpladen med et flydespartel produkt fra Marlon Tørmørtel A/S. Det kan kun købes gennem en tømrerhandel, da de ikke handler med private. De har produktet i mange farver, vi valgte  en grå nuance, som ligner beton.

Det skal gå rimelig stærkt med at få blandet spartlen til hele bordpladen, da det tørre rigtig hurtigt. Det er jo et produkt som er lavet til at flydespartle gulve med. Så det er vigtigt at man forbereder sig godt inden, og laver en plan over hvordan man vil gøre det og hvem der gør hvad. Vi startede derfor med at dække stuegulvet til, så vi kunne stå der og blande spartlen. Vi havde købt nogle 10-liters spande, så de kunne stå klar med den rette mængde vand til hver støbning når støbningen står på. Vi havde også købt en stor murerbalje, hvor vi kunne røre spartlen op med vandet i. Vi rørte det op med et piskeris – altså sådan et man køber i byggemarkedet 😉 Sækkene med spartel er der 25 kg i og de 25 kg skal blandes med 4,5 liter vand – vi oplevede dog at de sidste blandinger blev for tykke med de 4,5 liter vand, så der skulle nærmere 5 liter i. Det er vigtigt at blandingerne ikke er for tykke, da de forskellige blandinger ikke flyder så godt sammen så.

Vi har knap 11 meter bordplade, og dette krævede 14 sække, så 350 kg. spartelmasse. Det er vigtigt at man laver en god solid støbeform, da det bliver en rigtig tung bordplade. Den vejer 17,5 kg pr. kvadratmeter i én cm tykkelse.

23423547_10155928078988777_1489657091_o

Da vi havde blandet alle sækkene og de var hældt i formen, gik jeg i gang med at banke godt på formen fra undersiden af, så det kunne få alle luftboblerne i spartlen til at stige op.

Når spartlen har tørret i minimum 4 dage alt afhængig af temperaturen i rummet, så kan man forsigtigt skrue snydekanten af og så kun krydse fingre for, at man har lavet sit forarbejde ordentligt, så kanten står lige så fint og skarpt når den er taget af. Når kanten er skuet af, skal bordpladen poleres og slibes op. Det er ikke noget vi selv tør at kaste os over, når det er så stor en køkkenbordplade.

Her er den færdige bordplade i vores gamle hus. Den skal mættes rigtig godt med solsikkeolie, når den er helt ny, derefter skal den have olie en gang om måneden, eller når man synes at den bliver lidt mat i overfladen. Vi synes at den er utrolig nem at holde, og så tager den overhovedet ikke farve fra madvarer. Det er jo ikke en stenbordplade, så den er en smule blødere i overfladen, og kan derfor ikke holde til at man skærer ned i den med knive osv. men det gør man vel ikke med nogen bordplader 😉

Desuden prøver jeg at undgå at sætte varme gryder og pander på bordpladen, da jeg ikke tænker at det er en god ide, men det er da sket nogle gange, og det er der ikke sket noget ved.

23379378_10155928104323777_452778570_o

Jeg håber at du fik noget ud af min lille “how to do” ellers er i meget velkomne til at skrive 🙂

39 kommentarer

 • Heniette

  Hej med jer!
  Jeg skal i gang med mit nye køkken og har på et tidspunkt se jeres indlæg hvor i maler jeres Ikea låger. Nu kan jeg desværre ikke finde dette indlæg…. kan I hjælpe mig

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Linda

  Hej
  Supersnyggt
  Älskar betong. Vi gjorde egna för 10 år sedan, men inte helgjutet utan i sektioner. Vi har nu också gjutit ett lutande handfat i badrummet.
  Jag undrar en sak, förstår ju att ni tagit bort de låga sidorna. Men syns då inte skivmaterialet som den är gjuten på? Vad behandlar ni med? Vi har aldrig fått den bra, nu är den sliten och inte i fint skick längre.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Johnny

  Hej
  Jeres projekt ser rigtig spænede ud og det er noget vi overvejer at lave.
  Hvad hed det fulde navn på lige den Marlon flydespartel i brugte?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ärling

  Det är inte samma kök som visar färdig bänkskiva!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nej, det er jeg godt klar over. Bordpladen var ikke færdig da jeg skrev dette indlæg, derfor benyttede jeg et billede fra en anden bordplade vi støbte. Resultatet og fremgangsmåden er den samme.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Betina

  Hej Louise
  Super flot bordplade -hvordan har lavet en flot kant på bordpladen ? Har du evt mulighed for at sende mig et nærbillede på mail ? Så vil jeg sætte projektet igang herhjemme 🤩

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Simon

  Vi skal igang med at støbe en bordplade om et par uger, med inspiration fra jeres projekt.

  Kan du svare på følgende:
  1/ det epoxy i smurte formen med, hvad hedder det og ved du hvor det kan købes ?
  2/ havde i formen pakket ind de første par dage for at holde på fugten så bordpladen tørrede langsommere ud for at undgå revne ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg ved ikke hvilket mærke epoxy det var, men det er underordnet, bare en klar epoxy. Det kan købes i Bauhaus, Flügger osv.
   Nej, vi pakkede ikke bordpladen ind.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Claus

  Hej med jer 🙂
  Kanon idé med støb selv.
  Men har I ikke et billede af den færdige bordplade?
  Kan umiddelbart ikke placere det sidste billede på nogle af de forgående billeder?
  Mvh.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Simon

  Sikke en flot bordplade. Jeg synes det er en fin idé at støbe pladen på stedet ovenpå trailerplade, har kun set andre støbe “på gulvet” i en støbeform og dernæst løfte pladen på plads. Har i gjort jer erfaringer mht flydespart i stedet for normal beton i forhold til holdbarhed. Resultatet er i hvert fald flot!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Simon
   Ja, det var i hvert fald ikke nogen mulighed for os at løfte den op, da den vejer 350 kg.
   Flydespartlen er ret stærk, så jeg tro ikke at der er den hel store forskel med holdbarheden, når det bliver brugt som bordplade. Man kan godt lave hakker i kanterne af den med skarpe genstande, men det tror jeg også godt at man kan med beton.
   Mange tak.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Hej

  Hvilken salgs beton brugte i ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Søren

  Hej Josefine
  Tak for jeres fine beskrivelse. Inspireret af jer, vil vi også lave en tilsvarende bordplade i vores nye køkken. Blot et lille spørgsmål – hvor tyk er bodpladen på midten?
  Hilsen Søren K

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kamma

  Hej Josefine!
  Min mand og jeg vil prøve at gøre jer kunsten efter, måsle med lidt forskel, men med stor inspiration fra det du har skrevet om jeres proces. Jeg har lige et spørgsmål: jeres ven, som hjalp med pladens “finish”, – altså som sleb og polerede pladen og brugte et epoxy-middel, hvad er han uddannet som? 🙂 vi er ikke helt klar over hvem det er vi skal kontakte nemlig (:
  Venlig hilsen Kamma

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Kamma
   Jeg tænker at det kan være folk som er vant til at slibe i beton eller lignende, for jeg ved faktisk ikke hvad ham vi brugte til det er uddannet siden han kan det.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Allan

  Hej Josefine
  Vi har nu kastet os ud i det samme projekt og bordpladerne er ved at tørre min spørgsmål jeg lige har er,
  I hvilken rækkefølge har i udført olie, slibning, polering
  Jeg formoder poleringen er til sidst.
  Jeg tænker her på slibning før olie eller, og hvor meget olie gav i jeres plade.
  Håber på et hurtigt svar 🙂 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Allan
   Jeg beklager mit sene svar, men tiden har ikke været til det.

   Først blev bordpladen slebet, derefter poleret og så til sidst behandlet med olie. Bordpladen er blevet poleret op i et middel, noget lignende epoxy, men jeg ved ikke helt hvilket produkt det var, da vi ikke selv har slebet og poleret den.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Allan

   Hej Josefine
   Tak for svar er du sikker på at I kom olie på til sidst😊
   Jeg ville tro man lukker for porerne ved polering🙄🙄

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Det ser godt nok flot ud! Men jeg tænker at det er en meget stor flade at støbe ud i et. Her et lille års tid efter, er der kommet små revner i pladen? Eller står den stadig knivskarpt? Er der ting i har lært som i ville have gjort anderledes hvis i skulle gøre det igen i dag? Vh Louise

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Louise

   Bordpladen har slet ikke ændret sig siden vi støbte den, og det kommer den heller ikke til.
   Bordpladen revnede to steder lige da vi støbte den, fordi huset ikke var opvarmet dengang, og så revnede den da vi satte varme på huset.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Allan

  Hej Josefine
  Tillykke med det kommende bryllup, jeg vil høre om jeg ikke må spørge om nogle forskellige ting og tips vedr. jeres bordplade da vi har valgt at udføre en af samme slags, jeg kan se at i lukke ned på grund af brylluppet hvilket er meget forståeligt men jeg skriver nu og håber det kommer frem inden:)
  Jeg har beregnet at jeg skal bruge 32 sække ud fra jeres blandings forhold, hvad er tykkelsen på jeres Trailerplader? Hvad har I gjort ved det sidste skab jeg tænker på kant ud over siden eller flugter i skabet ? Har I lagt et net ned i støbningen? Hvor meget går den faste plade ud over kanten (der hvor i sætter den forsænket kant på)? Er der andre ting som jeg skal være opmærksom på. Jeg kan godt sende en skitse på mail hvis det vil give mening med et råd eller to 🙂
  Jeg håber i har tid til at besvare mit indlæg på trods af I har mega travlt:)
  Jeg forventer at bestille materialer start næste uge og støbe i ugen efter. Tak for indblik og gode ideer i kommer med 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe Frandsen

  Hejsa
  Virkelig flot bordplade!
  Har du evt et budget?
  Altså hvad kostede hver ting?
  Materialer (spartel og epoxy+?)
  Professionel hjælp til slibning/polering?
  Hvem brugte du?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mange tak skal du have.

   Vi har ikke rigtig lavet et budget over den, for det kommer jo selvfølgelig an på hvor stor en bordplade man skal lave og hvor tyk man støber den. Vi har brugt penge på den vandfaste finerplade hvor bordpladen er støbt oven på, det har ca. kostet 2.000-2.500 kr. Så har vi brugt 350 kg. flydespartel, og det kan jeg ikke huske hvad koster pr. sæk. Jeg vil gætte på at den har kostet cirka 7.000-10.000 kr. alt i alt. Det er en af vores venner som vi har fået til at slibe den, da det kræver nogle gode slibemaskiner, som vi ikke selv har.

   KH Josefine

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nia

  Hej,
  Hvordan har i helt præcist lavet snydekanten? Vi står og skal igang med at lave samme køkkenbordplade, som i har nemlig 😊
  Hilsen Nia

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Nia

   Vi har lavet den ved at lave en lille “kasse” som går dybere ned en selve bordpladen. Vi har bygget en lille firkantet kasse som form, hvor vi så skruer fronten og bunden af når bordpladen er hærdet op.
   Det er en lille smule svært at forklare med ord, så jeg tænker at det er bedre at zoome ind på de billeder der er under min vejledning af hvordan vi lavede bordpladen.

   KH Josefine

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Britt

  Hold nu op det er flot , det må vi bestemt prøve , men vi er lidt i tvivl omkring snydekanten i front har der været en plade som efterfølgende er skruet af for neden ?
  Ydermere undre det os at det ikke sprækker , har i ingen armeringsjern i ?
  Hilsen Britt

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mikkel

  Hej Josefine – flot køkken, I har fået lavet. Jeg er – også – vild med jeres bordplade, og jeg kunne godt tænke mig at høre, hvordan formen er lavet på den side, der vender ind mod væggen? Jeg kan ikke helt gennemskue det, så jeg håber, du kan beskrive det 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Mikkel

   Tak skal du have 🙂

   Formen er egentlig bare stødt op mod væggen hele vejen rundt, og så skruet fast i elementerne nede fra. Der hvor væggene er skæve, så der bliver en sprække ind mod væggen, har vi fuget, så flydespartlen ikke løber væk.
   I vinduerne har vi lavet samme “snyde” kant, som i fronten af bordpladen.
   Jeg håber du blev klogere, ellers skriver du bare igen 🙂

   Rigtig godt nytår.

   Vh Josefine

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie Sadolin

  WoW, hvor er I bare dygtige. Hvor er det lækkert og hvor skriver du godt🙏

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Allan

  Virkelig flot udført
  kan du oplyse hvilken farve kode i har brugt, jeg går ud fra at det er CS flydespartel der er brugt

  Allan

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Allan

   Tak skal du have.
   Jeg er faktisk ikke sikker på hvilken type spartel det er vi har brugt, men jeg har lige været inde på firmaets hjemmeside, og det kan meget vel tænkes at det er CS, for jeg mener at farven er den der hedder “Grå 10498”
   Vh Josefine

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hold op, hvor er det bare skide flot! Det er nok den flotteste bordplade, jeg har set til dato… 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ej det er vildt sejt at i kaster jer ud i de har projekter. Glæder mig til at se resultatet 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vi har fået sat køkken op!