Nyslebne gulve

En stor dag på Obdrupgård

For i dag er vores nye flis- og pillefyringsanlæg blevet kørt ind, og vi har derfor fået varme i huset!!

Men vejen hertil har ikke været let, og det er virkelig den ting i huset, som vi har brugt aller længst tid på at researche om, og snakket frem og tilbage om 100 gange, inden vi tog beslutningen om præcis dette fyr.

Som sagt har valget af en ny varmekilde til Obdrupgård været en af de ting, som vi synes har været aller sværrest ved renoveringen af gården. Da vi overtog gården var varmekilden på stedet et gammelt halmfyr, hvor der selvfølgelig – surprise! blev fyret med halm. Vi har ikke mulighed for at dyrke halm, så denne form for varmekilde ville blive for dyr og besværlig for os, så vi vidste allerede inden at vi købte ejendommen, at vi skulle have en ny varmekilde. Så vi måtte i gang med at undersøge andre muligheder. Dette viste sig dog, at det ikke skulle blive så let. Specielt ikke når man har et budget som helst skal overholdes. Vi har snakket og fået tilbud fra nok ti forskellige virksomheder som forhandler forskellige fyr – både modeller, men også med forskellige former for brændsel. Efter flere måneders undersøgelse og snak frem og tilbage med disse virksomheder, så endte vi med at vælge et flis- og pillefyr fra en dansk producent som hedder Reka. Det er et nordjysk firma, som vi kun har hørt positiv omtale om og omkring deres produkter – også fra skorstensfejere, så vi er meget positive omkring fyret og vores valg lige nu! Vi synes at valget af det rette fyr, har været rigtig vanskeligt for os, da vi intet ved som så store fyringsanlæg, og absolut ingen erfarringer har omkring dette. Vi er jo vant til at skrue op og ned fra fjernvarmen, hvor det hele har kørt på betalingsservice. Vi valgte et fyr, som både kan programeres til at fyre med træpiller og træflis, så vi har flere muligheder, hvis den ene brændsel engang stiger voldsomt i pris, eller hvis det mod forventning ikke er til at skaffe flis af ordentlig kvalitet et år. Sådan et fyringsanlæg af den størrelse som vi skal bruge til vores store hus, er en kæmpe investering, så vi skulle gerne vælge rigtigt i første omgang.

23192509_10155920267348777_1973702060_oHer er anlægget så! Billedet er dog taget den dag for nogle uger siden, hvor fyret ankom til gården, så det er derfor ikke tilsluttet endnu, hverken med varmerør, el eller skorsten. Derfor ser det meget anderledes ud lige nu, specielt fordi der er bygget en væg mellem selve fyret og indmaddingssystemet (de to store røde arme og den aflange grønne “tragt”) De store røde arme skal køre frem og tilbage modsat af hinanden, så flisen bliver skubbet ned i den grønne “tragt”, hvor en stor snegl derfra transporterer flisen op i brændkammeret inde i fyret.

Men nu er der altså bygget en væg mellem fyrrummet og flismagasinet, så flismagasinet kan rumme 75 kubikmeter flis, og derfor (forhåbentlig) ikke skal fyldes op særlig tit – forhåbentlig ikke mere end 2-3 gange om året. MEN det er jo en af de ting, som vi ikke ved særlig meget om endnu, nemlig hvor stort et varmeforbrug vi får på gården. Vi fik en estimering af det, da vi købte gården, men det var udregnet ud fra, at der kun var opvarmet én etage og varmeforbruget var udregnet efter fyring med halm. Så denne udregning og estimering kan vi ikke rigtig bruge til noget, da vi også har fået isoleret hele huset siden denne er blevet udregnet. Så vi må vente at se, og et eller andet sted håbe på at det ikke stikker fuldstændig af 😉 Det er også en af grundene til at vi valgte at fyre med flis, da det er noget billigere at købe end andre brændsler.

23627312_10155951342723777_869725106_oHer er et billede som er taget i dag, hvor fyret er sat til og kører. Det er ikke lige det bedste billede, men her kan man se den store grønne snegl som transporterer flisen ind i fyret.

23660453_10155951342628777_1200388188_oEt billede som er taget ind i den mørke silo, hvor der nu er fyldt lidt flis ind i. Siloen er blevet beklædt med “trailerplade” så fugten fra flisen ikke kan sive ud i trækonstruktionen på siloen. Vi mangler at få brændt tagpap på taget af fyrrummet og siloen, så dette kan vi forhåbentlig få gjort i næste uge, hvis det ellers vil holde tørvejr. Vi skal have lavet en stor låge i taget på siloen, så vi kan skovle flis ind den vej, så opfyldningen af siloen bliver så let og hurtig som mulig.

23634378_10155951343218777_1409091116_oEt hurtigt kig indendøre i teknikrummet, hvor vi har fået sat en varmvandsbeholder op, så nu har vi også fået varmt vand i huset. Det er bare fantastisk! Vi har virkelig knoklet for at nå denne milepæl i renoveringsprocessen, da det efterhånden er ved at være rimelig afgørende for vores indflytning på gården – om der er varme på eller ej. Det er heller ikke særlig godt for sådan et gammelt hus, at stå uden varme på i en lang periode. Så vi er virkelig glade i dag, og håber glæden ved det nye fyr varer ved i mange år 🙂

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nyslebne gulve