Når det gamle og nye mødes

Mine råd til byg-selv folket

Jeg blev for nyligt spurgt af en journalist i forbindelse med en artikel til Jyllands-Posten, om jeg havde nogle gode råd til par som skal i gang med et renoveringsprojekt. Og det synes jeg egentlig at jeg har – så sådan blev dette blogpost til.
Her kommer så mine og vores erfarringer som selvbyggere, hvor dette nærmest er blevet vores livstil.

Lad os starte fra begyndelsen…

1. oktober 2015 overtog Michael og jeg vores dengang drømmehus. Vi havde købt et 70’er hus som lå på en helt fantastisk grund. Huset stod i hel original 70’er stil, så der skulle virkelig laves noget om, før at vi kunne føle os hjemme. Vi købte huset i juni måned, så vi havde nogle måneder inden overtagelsen, hvor vi ikke lavede andet end at tale om dette hus og den kommende renovering. Vi var fuldstændig klar til at ryge på med nedrivning den samme dag som vi overtog huset. Vi havde regnet budgettet og lagt en fuldstændig udførlig plan over renoveringen hen over sommeren, så vi vidste hvad der helt præcist skulle ske den dag vi fik nøglerne stukket i hånden. Vi havde selvfølgelig også sat en ret ambitiøs deadline for føste del af renoveringen, som hed at vi skulle holde jul i huset. Vi skulle altså brække vægge ned, lave nye gulve med gulvvarme, nye lofter, nye gipsvægge, nyt køkken, nyt el og et nyt vinduesparti på kun 2,5 måned.

Og vi nåede det selvfølgelig.. du kan se hele renoveringsprocessen af vores 70’er hus her.

Vi lærte hurtigt hvad der var vigtigt for os i sådan en renoveringsproces, hvilke gode valg vi have truffet hen ad vejen, og hvilke valg vi skulle gøre lidt anderledes – hvis der skulle komme et andet renoveringsprojekt op. Og det må man jo sige at der gjorde.

Så her kommer mine råd og erfaringer til at få gennemført renoveringsprojektet forholdsvis smertefrit – i hvert fald uden en skilsmisse 😉  

 1. Gå kun i gang med renoveringsprojektet, hvis det er en fælles beslutning. 
  Det siger jo lidt sig selv, men jeg synes stadig at det er rimelig væsentligt at nævne her. Det er klart, at hvis man har mod på at gå i gang med et stort renoveringsprojekt som par, at man skal være enige om beslutningen, ellers er det jo som at gå i et minefelt af skænderier.
 2. Lav en plan over projektet.
  Det er noget af det vigtigste for at lykkedes med et renoveringsprojekt. Vi har inden vi er gået i gang med vores renoveringsprojekter lavet en fuldstændig klar plan over hvad der skal ske, hvordan det skal ske, hvor meget det vil koste og hvornår vi skal være færdige. Så har vi en drejebog vi kan gå efter og hele tiden læne sig op ad. Man tilføjer, retter og sletter altid lidt i planen undervejs, men den er virkelig god at have, så man hele tiden kan holde fokus på projektet, og holde øje med at budgettet ikke løber løbsk.
  I forhold til budgettet i et renoveringsprojekt, så er det også vigtigt at bruge lang tid på at udfærdige dette ved at undersøge priserne grundigt, så der ikke kommer nogle grimme overraskelser undervejs. Hvis man ikke som jeg er gift med en håndværker, så er det en god ide at søge rådgivning hos professionelle. Dette har vi også gjort på de fagområder som vi ikke er så stærke i f.eks. kloakarbejde og VVS opgaver.
 3. Fastsæt en deadline
  Jeg synes at det har hjulpet os meget, at vi har sat nogle skarpe deadlines inden vi gik i gang med renoveringsprojektet. De deadlines vi har sat, har også været nødvendigheder, da det f.eks. har været hvor vi skulle flytte ud af vores gamle hus den 1. november og derfor ikke havde noget at bo i, medmindre dele af Obdrupgård stod indflytningsklar. Nogle mennesker arbejder bedre under pres, og det gør Michael og jeg.
 4. Det er ikke kun den ene som skal trække det tunge læs.
  Michael og jeg følger selvfølgelig med i diverse boligrenoveringsprogrammer, og noget af det som vi har talt meget om, er at vi flere gange har set at det er manden som ultimativt trækker det tunge læs. Vi har her talt meget om Nybyggerne fra sidste år, hvor et ældre par var med, hvor det næsten udelukkende var manden (af det man så på fjernsyn i hvert fald) som lavede al byggearbejdet i nybyggerhuset. En aften/nat gik damen tidligere i seng for at læse en bog, mens manden lå i sit ansigts fodsved, for at få lagt det sidste gulv…. Det forstår jeg simpelthen ikke at man kan få sig selv til. Man kan altid rydde op, lave kaffe eller bare blive for underholdningens og opbakningens skyld. Hvor spændende er det for manden, at ligge der alene sent om aftenen og lægge gulv? Der er ingen tvivl om, at nu hvor Michael er uddannet tømrer, at han har et bedre grundlag for at lave en hel del flere ting i huset end jeg, men hvor der er vilje er der vej, og mine hænder er heldigvis ikke skruet helt forkert på.  Arbejdsfordelingen mellem Michael og jeg er altid den, at jeg laver alt det grove: brækker ned, slæber materialer til, kører affald væk, fjerner lerindskud, dækker af, murer, maler osv. osv. Michael laver alt nussearbejdet 😉 Han overtager fra mig, når jeg har ryddet alt det som skal væk, så han kan gå i gang med at bygge op igen. Denne fordeling fungerer skide godt for os.
 5. Når armene er trætte, og projektet virker uoverskueligt.
  Tro mig, der har vi bestemt også været i forbindelse med renoveringen på Obdrupgård – og vi kommer derhen igen, det er jeg slet ikke i tvivl om. Jeg tror ikke at man kan komme igennem en hel renoveringsproces – lille eller stor, uden at tænke “Nu gider jeg fandme ikke mere” Og det tror jeg er helt naturligt. Når man når dertil, så tag væk fra projektet en aften, tag på en forlænget weekend, eller bare forkæl dig selv på en anden måde, så man får tankerne lidt væk fra byggerodet og det støvede hår. Det giver lige det energiboost man har brug for, for at give renoveringen en skalle igen. Det skal man også gøre hvis man når dette punkt selvom deadlinen snerper til, for man arbejder ikke særlig effektivt hvis man er udkørt og træt af det hele.
 6. Man kan hvis man vil
  Nu er jeg jo uddannet frisør, og jeg ved ikke at det er mine ellers udmærkede evner med en saks som giver mig en god forståelse for, hvordan de forskellige ting i et renoveringsprojekt bliver ført ud i livet. Men jeg har en ide om, at hvis man bruger noget energi på at opsøge ny viden i andre fagområder, og ellers er lidt stædigt anlagt, så skal man nok tilegne sig nye evner i de forskellige håndværk man kommer igennem, i forbindelse med sådan en totalrenovering. Ellers er der jo ikke det man ikke kan google sig frem til.
 7. Køb noget kage og lav noget kaffe
  Når ens venner og familie ikke bliver besøgt særlig meget mens byggeriet står på, så er de fleste heldigvis søde til at komme forbi og besigtige projektets fremgang. Hvis dette skulle være tilfældet, så har vi meget ofte erfaret at de er rigtig søde til at tage arbejdstøjet med. Vi har fået virkelig meget hjælp til renoveringen af familie og venner – og det er vi virkelig taknemmelige for! Det har gjort de hårde timer meget sjovere. Så smut en tur forbi bageren søndag morgen, så er der lidt at byde de besøgende senere på dagen.
 8. Hvis noget går galt
  Ja, der har vi også været… Vi måtte slibe vores gulve to gange, da første slibning så frygtelig ud. Da den værste vrede og fortvivlelse havde lagt sig, blev vi hurtigt enige om at det hele måtte laves om. Dette resulterede i en ekstraudgift på 35.000 kr. og tre ugers udskydelse af indflytningen. SUR RØV! Men det var en nødvendighed. Vi er lykkelige over at vi traf den dyre beslutning om at få slebet gulvene om, da jeg ved at hvis vi havde beholdt det første resultat, så ville vi ærgre os over at vi ikke fik det gjort ordentligt, nu hvor vi alligevel var i gang.  Sig pyt og kom videre i teksten.
 9. Valg af håndværkere
  Vi har lavet alt det selv i huset som vi overhovedet kunne, men der er nogle ting vi blev nødt til at hyre andre håndværkere til at lave. Der er altid en som har en svoger som er murer, eller en som kender en VVS’er, men her har vi også lært af erfaring, at det hurtigt kan blive problematisk at benytte bekendte eller venner. Det kan hurtigt blive besværligt og ømtåleligt, hvis aftaler ikke bliver overholdt eller hvis resultatet ikke er godt nok. Det er træls ikke at kunne sige sin mening om en service, for at bevare den gode stemning.
 10. Fejre målet
  Når målet er nået skal det da fejres. Hold en indflytterfest, inviter til rejsegilde eller tag en tur på ferie. Alt det hårde arbejde skal da ikke gå ubemærket hen. Vi har ikke holdt nogen indflytterfest af den grund, at vi skal holde en stor bryllupsfest – men hvis det ikke var i samme år, så havde vi helt sikkert fejret indflytningen og renoveringen med en indflytterfest.

Så nu sidder jeg her og kloger mig på renoveringsprojekter i vores køkken på de 270 kvadratmeter som vi indtil videre har fået kæmpet os igennem her på gården. Måske piben får en anden lyd når vi om nogle år har renoveret de sidste 530 kvadratmeter. Hvem ved 😉

Vil du bygge dit eget hus? Få Oneroom til at tegne dit arkitekttegnede hus

5 kommentarer

 • Vibeke Bloch Poulsen

  Godt gået! Og så et lille indput til andre, som får samme (vanvittige!) idé: RYD OP EFTERHÅNDEN!,INTET ER SÅ SURT SOM AT VÆRE GODT I VEJ, MEN HVOR MAN SAMTIDIG IKKE KAN KOMME FREM FOR AFFALD OG ROD!. OG LAV SÅ VIDT MULIGT AT DET SURE OG KEDELIGE FØRST! Mange brænder fingrene på at prioritere det sjove først (køkken, bad, maling ( det man kan se) o.s.v. Og når det så er lavet, venter alt det sure: isolering på loftet, det utætte tag, kloakarbejdet o.s.v.. Der er mange som er gået kold i projekter og har smidt håndklædet i ringen på det grundlag.
  hilsen mureren.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karen

  Er netop faldet over din blog og hvor er det er inspirerende og spændende projekt I har kastet jer ud i. Vi skal snart købe hus og forventer et mindre renoveringsprojekt og dine råd er derfor meget brugbare. Lige et spørgsmål, hvad laver I jeres planer I – kan du måske vise hvordan i gør? Tror det er her, der er meget at hente 😊 Rigtig god (fortsat) arbejdslyst 👌🏻

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Karen
   Mange tak skal du have.
   Vi har indtil videre bare skrevet vores plan og arbejdslister ned i en bog. Så har vi lavet en liste over hvert enkelt rum, og så bare streget punkterne ud som vi udførte dem.
   Man kan helt sikkert benytte alle mulige smarte app´s til at “projektstyre” ens renoveringsprojekt, måske vi også skal undersøge det til vores næste projekter. 🙂
   Tak skal du have, og rigtig meget i lige måde! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg elsker simpelthen at følge med hos dig. Jeg har fulgt med siden dag 1 og jeg kan slet ikke vente på at i får jeres Bed and Breakfast renoveret og op at køre, for jeg skal da helt sikkert have manden med på en overnatning. 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Anika
   Det er jeg virkelig glad for. Mange tak!
   Det glæder jeg mig også rigtig meget til – og i skal være mere end velkomne, når vi kommer så langt 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Når det gamle og nye mødes