Throwback - vores køkken

Robotplæneklipperne

Da vi købte gården i sommeren 2017, så overtog vi en gård som trængte til en kærlig hånd. Dette var også gældende for haven og mest iøjnefaldende, græsplænen. Den var ikke blevet slået rigtig længe, og græsset gik til langt op over knæene på os. Vi fik derfor som noget af det første investeret i en havetraktor, så vi kunne få styr på græsset, og få et overblik over vores have.
Vi slog græsset med havetraktoren sidste sommer, men det gik ret hurtigt op for os at græsplænen og vores nyindkøbte havetraktors dimensioner ikke passede sammen, i hvert fald ikke med vores begrænsede tid til græsslåning til rådighed. Det tager 5-6 timer at slå al vores græs på grunden, ja 5 timer når jeg gør det og 6 timer når Michael kører 😉 ha ha.

Vi har ikke tid til at sidde på have traktoren 5-10 timer om ugen, så derfor blev vi enige om at vi måtte ud og investere i enten en større havetraktor eller nogle robotplæneklippere. Det blev jo så det sidste.

Vi valgte at købe to robotter, da vi har så stor en græsplæne at én ikke var nok. Vi købte derfor to styks Husqvarna Automower 450X. Det er topmodellen i Husqvarnas X-line serie som er til de store og komplicerede græsarealer på op til 5.000 kvadratmeter. Disse robotter kan klippe op til 208 kvadratmeter pr. time og klarer skråninger op til 45 grader. Vi har en del skråninger, da vi jo er de heldige ejere af en middelalder borgbanke som ligger i enden af haven der omkranses af en tør voldgrav. Og disse skråninger er slet ikke noget problem for de små maskiner.

Robotterne er udstyret med GPS navigation som kortlægger hvor robotten har klippet og klippemønstret indstilles derefter. Udover GPS navigationen skal der lægges kabler ned omkring det areal maskinerne skal klippe. Der fulgte 400 meter kabel med til hver maskine, men det er slet ikke nok, da er skal lægges et kabel ned i udkanten af der hvor plæneklipperne skal klippe indenfor, men der skal også lægges kabel ned fra kablet som ligger rundt om området og ind omkring hvert træ, som så skal løbe tilbage til “hovedkablet” igen. Udover det så skal der også lægges kabler ned på tværs af plænen, så robotterne har nogle guidelines at finde tilbage til, hvis de mister signal. Vi skulle have lagt 1,5 km kabel ned og dette var ikke noget som vi selv ville til at eksperimentere med. Det skal jo ikke være nogen hemmelighed at sådan en robot er en stor investering, og vi ville derfor alliere os med en professionel, så vi var sikre på at robotterne kom til at køre optimalt. Robotterne står til 29.995 kr. som vejledende udsalgspris.

Robotterne er udover GPS navigation/tyverrisikring udstyret med en alarm som går i gang hvis de løftes. Ved klippestop skal man indtaste en pinkode på den lille skærm som er på maskinen, for at få den til at køre igen. Dette skulle også sikre at de ikke kan omkodes, hvis man trods alarmen og GPS’en får dem stjålet.

Husqvarna har lavet en app, så man nemt kan styre sine plæneklippere fra telefonen. Michael skal have credit for sin opfindsomhed i forhold til navnene på dem. Men app’en fungerer rigtig godt, og det er virkelig nemt at foretage de indstillinger man nu ønsker. Man kan bl.a. styre klippetiderne, så vi har lige nu kodet vores til at klippe mellem klokken 8-18 alle dage, så de selv kører i ladestationen om natten, så de ikke forstyrer de dyr som bruger vores have om natten. Man kan desuden indstille klippehøjde, vejrtimer og om forlygterne skal være tændte eller ej.

Vi byggede en ladestation/garage til dem hver, på hver sin side af terrassen. De har hver sit areal og klippe af græsplænen, så de krydser ikke hinandens område. Michael ville gerne have dem gravet ind i den lille skrænt vi har foran terrassen, så de ikke er synlige i haven. Jeg synes i starten af den ide var lidt for sindssyg i forhold til al arbejdet med den, nu hvor vi har så mange andre ting at vi kunne kaste os over, men jeg er rigtig glad for resultatet, da det ser rigtig godt ud og passer perfekt ind i vores have.

Robotterne har kørt hver dag siden august, da plænen igen blev grøn og skulle slåes, og vi er helt vildt glade for deres arbejde! Vi har nu en fuldstændig ensartet, grøn græsplæne hvor der aldrig ligger gult afklip som før vi fik robotterne.

Jeg er helt sikker på at græsplænen på gården aldrig nogensinde har været SÅ flot som efter vi har fået robotterne til at klare græsslåningen. Så selvom sommeren har været ekstraordinær tør og varm, så det nærmest ikke har været nødvendigt at slå græs, så er vi allerede virkelig glade for vores køb, og det håber jeg at vi bliver ved med at være de næste mange år.

 

4 kommentarer

 • Lene

  Hej.
  Vi går også og drømmer om robotplæneklippere her ude på landet. Vil høre om I skal bruge meget krudt på at fjerne nedfaldne grene mm., for at de kan køre?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Lene

   Vi samler genene op løbende, hvis vi alligevel går rundt i haven, så det synes jeg ikke er slemt. Det er i hvert fald ingenting, i forhold til at slå græs 1-2 gange om ugen 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lisbeth

  Tusinde tak for indlæg – vi går også med tankerne om robot til vores 3200 m2 😉 Jeg har 2 spørgsmål: Har I bøvl med knivskift? Er det ofte og dyrt? Og er I stødt på nogen, der har turde udtale sig om forventet levetid for maskinerne?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nej det er nemt at skifte knivene, vi har skiftet på den ene, da den pludselig kørte rundt uden. Vi tænker at den har kørt hen over en trærod eller lign. så de er blevet rykket af. Der følger ekstra knive med når man køber maskinerne, så det er bare at skifte dem.
   Nej levetiden har vi ikke hørt noget om.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Throwback - vores køkken