Store forandringer på stueetagen

Lav dit eget vitrineskab

Jeg har på Instagram reklameret med vores nye hjemmelavede vitrineskab, og dette gik ikke ubemærket hen. Det kan jeg nu godt forstå, for jeg synes også at det er blivet virkelig, virkelig flot!
Jeg lovede derfor at komme med en guide til hvordan man kan gøre os kunsten efter, så herunder kommer en “tegn og fortæl” guide til hvordan vi byggede vores.

Skabet er bygget af et af vores gamle køkkenvinduer, som vi skiftede til et nyt for et års tid siden. Vinduerne er nærmest muret ind i murværket, så der er slet ikke fuger rundt om, og dette gør det virkelig svært at få ud når det er omgivet af gamle sarte mursten. Så alle gamle vinduer måtte desværre skæres i stykker for at vi kunne få dem ud uden at beskadige murværket, dette gjorde jo bestemt ikke arbejdet med at bygge dette vitrineskab lettere, så jeg vil anbefale at du anskaffer dig et helt vindue 🙂

Dette skab er 193 cm højt og 125 cm bredt, så det er et kæmpe skab – og det var egentlig også tiltænkt at skulle hænge over køkkenbordet, men det er det jo alt for højt til, så nu hænger det i spisestuen.

 

Dette skal du bruge af materialer og værktøj inden du går i gang:

 • Et gammelt vindue
 • Fyretræshylder i samme højde som skabet: Bruges til sider, top, bund og hylder, man kan også bruge en MDF plade, men jeg ville gerne have at træstrukturen kunne ses i pladen, ligesom i det gamle vindue. Til vores vindue har vi brugt 8 hylder. 
 • En MDF plade: Bruges som bagbeklædning.
 • Træskruer, bor (1,5 mm tyndere end skruen) og skruemaskine
 • Rundsav eller en stiksav: Til at skære pladerne til med. 
 • Fræser: Til at fræse en fals i vinduet, så pladerne kan skrues udenpå og de går i et med vinduet. Alternativt kan man skrue pladerne oven på vinduesrammen, men så bliver vinduet bredere hele vejen rundt. 
 • Trælim
 • Sandpapir, træspartel og maling (alt afhængig af hvor rustikt og hvilken farve man gerne vil have skabet i)

 

Fremgangsmåde

 1. Gør først vinduet i stand. Hvis der sidder løst maling skal dette skrabes/børstes af, men her kommer det meget an på hvor rustikt et skab du ønsker. Vores har fået slebet alt løst maling af, da hele vinduet er blevet malet én gang til sidst, da store arealer manglede maling og det synes jeg blev lidt for plettet at se på.
 2. Hvis du ønsker at fræse vinduet hele vejen rundt, så siderne, top og bund kommer til at være glat med karmen på vinduet, så skal dette gøres nu. Dybden på fræsningen skal være samme mål som de hylder/plader du bygger sider, top og bund af.
  På billedet er tegnet vinduet. På den stiblede linje skal der fræses rundt. Og det nederste billede illustrerer den fræsede kant (falsen).
 3. Mål nu op til siderne og bund og top. Her skal man tage stilling til hvor dybt ens skab skal være, da dette selvfølgelig afhænger af bredden på hylderne/pladerne. Vores skab er 30 cm dybt, hvor vinduet giver de første 5 cm og pladen er derfor lavet 25 cm bred.
  Man kan på dette billede se hvor pladen og vinduets karm møder hinanden. Så her kan i se at vinduet er helt glat med sidepladen.
 4. Når siderne, bund og top er savet til i de korrekte længder, skrues de ind på hver sin side af vinduet, her kan du evt. bruge lidt trælim også.
 5. Vi har sat en strimmel fyretræshylde som indvendige sider, top og bund for at have noget at skrue bagbeklædningen fast i. Disse indvendige sider, top og bund er trukket bagpladens tykkelse frem mod forsiden. Dette gør at man kan få bagbeklædningen til at ligge skjult bag ved siderne af skabet, så man altså ikke kan se bagpladen fra siden af.
  Dette er illustreret på tegningen herover. Man kan ligesom fornemme at der er to plader på siderne og i bunden, hvor den inderste er trukket lidt ind i skabet, så der derved er plads til bagbeklædningen.
 6. Nu skal bagbeklædningen saves til og skrues på. Her skal man gå efter de indvendige siders mål, hvis man har valgt denne fremgangsmåde. Hvis man ikke sætter indvendige sider, top og bund i, så skal man bare lave en bagplade i skabets fulde størrelse.
  Det er altid en god ide både at skrue og lime – skabes skal jo kunne bære mange kilo nips 😉

  På øverste tegning er bagbeklædningen farvet mørk, så her kan i måske fornemme at den ligger inde i den nye vindues ramme. På nederste tegning er bagbeklædningen blevet skruet og limet fast.
 7. Nu skal der tages store beslutninger. Nemlig hvor hylderne i skabet skal være. Vi har sat hylder der hvor sprosserne alleligevel løber vandret i glasset, så man ikke kigger ind i forkanten af en hylde, men det er jo smag og behag.
  Der er flere måder at sætte hylderne fast på. Vi har skruet vores hylder fast fra udvendige side. Her er det vigtigt at bore først, med et bor som er lidt tyndere end skruen (fx. et 2,5 mm bor er god til en skrue som er 4 mm tyk), for at forhindre at hylden ikke flækker når skruen bliver skruet i. Her gælder det om at holde tungen lige i munden, for der skal bores ind i midten af hylden hele vejen rundt.
  Man kan også bore huller i siderne og i bagbeklædningen og i stedet montere små hyldeknægte/dutter som hylden hviler på. Så kan man også flytte rundt på hylderne. Disse små hyldeknægte/dutter kan købes i Silvan.
 8. Når hylderne er monteret kan man tage stilling til om det hel skal males, ellers er det egentlig bare at montere skabets låger, og så er det færdigt.
  Man kan også male det hele inden man går i gang med at samle skabet, det skal man bare gøre som man finder lettest.
 9. Vi mangler stadig at få monteret nogle greb, så her kan man jo også købe lige præcist hvad man har lyst til, for der findes virkelig mange flotte. Vi skal have hvide porcelæns knopper på, når vi engang kommer så langt.

Jeg håber at min guide og Michaels tegninger giver mening for jer, hvis i har mod på at gå i krig med samme projekt. Hver gang jeg er på lossepladsen står der læssevis af gamle vinduer i containeren. Så jeg tænker da at de er til at opstøve, hvis man ikke lige selv skal have skiftet vinduer i nærmeste fremtid.

Hvis i har spørgsmål til arbejdsgangene så spørger i bare 🙂 Det er ret svært at forklare sådan en arbejdsgang med tegninger og skrift, så jeg håber at det giver mening. Næste skridt i vores DIY må være at lave nogle videoer at processerne, men det nytter jo ikke noget at komme i tanke om det, når skabet er færdigt.

Jeg er i hvert fald virkelig glad for vores vitrineskab, for jeg synes at det er helt utroligt flot! Og så lever det gamle vindue fra år 1925 videre inde i vores spisestue, den tanke kan jeg godt lide.

13 kommentarer

 • Sia

  Vi tænker, at lave samme vitrineskab hos os, men min mand siger at der ofte i de gamle sprossevinduer er blevet anvendt maling med bly i og andet usundt, som gør det sundhedsskadeligt, at have dem indenfor. Har I et fif til hvad man kan gøre eller hvad i har gjort i forhold til det?
  Mvh Sia

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Hej! Nu skriver du, at de er hængt op med karm skruer, hænger skabet på noget yderligere træ der er hængt på væggen, eller har i skruet skabet direkte op på væggen?
  Håber du forstår mit spørgsmål 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Linda

  Savner en beskrivelse af hvordan det er hængt op?
  Tænker det jo skal kunne klare en del vægt både i sig selv og med en masse ting indeni 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Linda

   Vi har hængt det op med karmskruer. Det hænger på en murstensvæg, så den befæstigelse kan man ikke bruge på alle slags vægge.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Heidi

  Hejsa. Vil du sende mig farvekode/navn på vægfarven bag dit smukke vitrineskab? Mvh Heidi

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrin

  Had no idea that this is a DIY when I pinned it from Pinterest. Do you Happen to have this manual in English? That would be wonderful!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine valentin

  Kan du lave en mere – til salg?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Vi vil gerne beholde alle de gamle vinduer selv indtil vi er færdige med huset, så vi ikke får solgt nogen som vi selv kunne have brugt 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Det er SÅ flot! Er mega inspireret 🙂 jeg ville høre om du kan uddybe hvordan i har hængt det op på væggen? Jeg synes det er tricky med store skabe/tunge skabe at finde en god fremgangsmåde.. tak 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mange tak 🙂
   Vi har hængt det op på en væg som er bygget af mursten med 6 karmskruer, hor der selvfølgelig blev boret for først. Så der falder det i hvert fald ikke ned fra.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Store forandringer på stueetagen