Lav dit eget vitrineskab

DIY – rå murstensvæg

Vi har rå murstensvægge eller New-yorker vægge om man vil flere steder i huset. Vi har to vægge i stuen og en ni meter lang væg i køkkenet. Og hele gangarealet og det lille toilet på vores stueetage kommer udelukkende til at bestå af rå murstensvægge. Jeg er helt vild med de rå vægge, og jeg synes at det giver et rigtig godt udtryk når det bliver sat sammen med mere klassiske elementer som træpaneler, stuklister eller vores blå køkken.

De fleste vægge i vores hus er muret op af mursten, og meget af tapetet og pudsen var helt løst da vi overtog huset, så det var rimelig nemt at kigge ind bag ved, for at se om det var nogle vægge som var værd at vise frem. Noget af det første som jeg kastede mig over, da vi overtog huset i sommeren 2017 var at få blotlagt murstensvæggene i stuen, du kan læse indlægget jeg skrev dengang her: New-Yorker vægge in making 

Grunden til at jeg skriver dette indlæg er at der ofte er nogle der skriver til mig og spørger om hvordan jeg har gjort, og om jeg har nogle fif til at få pudsen af på en hurtig måde.
Her er det korte svar til det sidste spørgsmål: Nej 😉
Men hvis du alligevel vil kaste dig over at lave din egen rå murstensvæg, så læs videre her.

 1. Det første man skal sikre sig er at man har murstensvægge under tapetet og den pudsede væg, hvis væggene overhovedet er pudset. Så denne DIY beskriver kun hvordan vores arbejdsgang har været, når man har en væg der er muret op af mursten. Alternativet kan jo være at lime nogle murstensskaller udenpå sin væg og så fuge den og behandle den med samme behandling som jeg har givet vores vægge. Denne metode har jeg ikke prøvet, men det har Michael og det er ret nemt, så det kan man sagtens (så slipper man også for at banke puds af)
 2. Derefter er det bare at gå i krig med at hakke pudsen af. Vi har hamret al pudsen af med en murerhammer, da pudsen på de gamle vægge ikke sad særlig godt fast. Så det gik forholdsvis let, det er bare noget værre svineri! Så husk en støvmaske og et par briller.
  Og så er det bare sjovere at være flere om sådan et kedeligt arbejde, så inviter en af dine veninder eller venner på kaffe – ligesom jeg gjorde, ha ha.

  Vi har været med til at få sandblæst nogle rå murstensvægge i en butik engang, og der synes jeg at de gamle mursten blev for runde i kanterne pga. sandblæsningen, men arbejdsgangen går til gengæld rigtig hurtigt. Her skal man så regne med at skulle dække virkelig godt af og bruge lang tid på at fjerne alle de bitte små sandkorn, som bliver brugt under sandblæsningen, så jeg foretrækker helt klart den manuelle arbejdsgang.
 3. Når al pudsen er hakket af med murerhammeren vil der stadig sidde lidt puds tilbage på nogle af murstene. Her kan man tage en stiv stålbørste og børste murstene helt rene, men det kommer igen an på hvilket udtryk du gerne vil have.
 4. Når murstensvæggen er så ren for puds som du gerne vil have den, er det tid til at se om væggen skal repareres lidt i fugerne, eller om man gerne vil have det mere rustikt med lidt huller hist og her. Jeg har fuget vores vægge der hvor fugerne blev banket med pudsen af. Jeg har valgt at fuge væggene med en hydraulisk kalk0mørtel, fordi at den ikke er så “hård” ved vores gamle, bløde mursten som en almindelig cementmørtel er.
  Hvis man vælger at fuge hullerne om, så er det vigtigt at ramme farven på de gamle fuger. Her er det bare at prøve sig frem. Jeg købte derfor noget oxyd farve i gul og brun som jeg blandede i mørtelen, da den er meget lys i forhold til de gamle fuger. Jeg blandede en sæk mørtel til en teske brun farve og en halv teske gul farve, så der skal ikke særlig meget farve i, men det er bare med at prøve sig frem. Husk at den endelige farve først kan ses når fugen er tør, så start med at fuge et par fuger for at se om farven er korrekt inden at du fuger en hel væg.
  Lige et lille tip til fugningen: Du kan selvfølgelig fuge hullerne med en almindelig fugeske og en murerske, men jeg prøvede at hælde mørtelen i en frysepose og så fugede jeg hullerne med posen, som var det en sprøjtepose – det var virkelig nemt. Når fugerne er tørret lidt, tag da en pind eller fugepind og tryk hen over fugen, så den kommer til at ligne de gamle. Til sidst trækkes en murerbørste hen over fugerne, så alt det løse bliver børstet af.

  Her kan i se at jeg har fuget et et par fuger i bunden af muren, det var min prøve for at se hvordan de tørrede op.
 5. Når fugerne er tørre og væggen er som du gerne vil have den, er det tid til at behandle den så den hverken drysser eller smitter af.
  Jeg ville gerne undgå at mine vægge blev blanke af denne behandling, så jeg brugte virkelig lang tid på at finde den helt rigtige coat til de rå vægge. Jeg spurgte flere byggemarkeder, malere og murere inden jeg besluttede mig. Mange behandlinger er også blå i farven, så selvom alle forsikrede mig om at den blå farve ikke blev synlig når den kom på, så turde jeg simpelthen ikke at påføre det, da jeg havde lagt så mange arbejdstimer i de vægge, så jeg ville ikke risikere noget. Jeg endte med at følge en malers råd om at blande mat gulvlak med vand blandet 1:1. og så pensle blandingen på, for at sikre mig at det kom ind i alle sprækker og at der ikke kom løbere. Man kan sikkert også rulle behandlingen på med en malerrulle, hvis man synes at dette er lettere.
  Jeg gav væggene to lag, og det virker helt perfekt. Væggene drysser ikke og smitter heller ikke af. Væggene er selvfølgelig blevet en anelse blankere end før behandlingen, men de skinner ikke på nogen måde, så jeg er rigtig godt tilfreds.

  De færdige vægge.

13 kommentarer

 • Anna

  Hej
  Jeg er interesseret i at høre om I har banket pudset bag gerigterne ud eller hvordan i har lavet overgangen fra gerigter til væg?
  Mvh

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Hej 🙂 super flot resultat I har fået. Jeg synes det er sjovt at finde inspiration via jeres gør det selv projekter!
  Lige et spørgsmål angående den rå murstensvæg.
  Fjernede I lister ved gulv og vinduer inden I begyndte at fjerne tapet og puds? Hvad gjorde I med stikkontakter?
  Pudsen på vores væg er ca. 2 cm tyk

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Mette
   Nej, vi fjernede faktisk ikke gerigter, men pudsede i stedet indtil dem, så der ikke er noget hul mellem væg og gerigt.
   Fodlisterne tog vi af, og satte på igen.
   Vi skulle have lavet nyt el og stikkontakter i hele huset, så vi skulle alligevel have det hele lavet om.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Hvad gjorde I med stikkontakter, karme osv på væggen? Vores er monteret så de sidder på uden på pudsen (ca 2cm fra murstene)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Hvor lang tid gik der ca. efter du havde fuget til du gav det lak?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Vi skal også snart igang med at lave rå murstensvægge hjemme i vores gamle hus fra år 1900. Jeg håber vores vægge bliver bare halvt så flotte som jeres! 🙂
  Hvad mærke er den matte gulvlak fra? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Christina
   Jeg kan ikke huske hvilken producent vi brugte, men jeg tænker ikke at det betyder særlig meget for resultatet.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ruth

  Lige et spørgsmål til din rigtig fine vejledning om muren: Renser/ afsyrer du muren efter fugerne er lavet eller efter du har muret væggene i stueplan i de gamle sten ? I så fald hvad bruger du ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg afsyrer ikke murværket indendørs, da der ikke må bruges samme syre som udendørs.
   Jeg prøver at undgå at der kommer mørtel på stenene mens jeg murer og fuger.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sia

  Vildt god guide! Virkelig godt tip med mat gulvlak og sprøjtepose 👍🏼 Som en lille tilføjelse kan det være en god ide at bruge en bestøver til at fugte mørtlen på fugerne inden man putter ny mørtel på – så hæfter det meget bedre 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne Sofie

  Super fedt med en guide! Vi er ved at kigge på at købe en gammel stationsbygning, og jeg vil rigtig gerne have et par rå vægge rundt i huset – så jeg havde tænkt mig at skrive og spørge dig hvordan du gjorde. Det behøver jeg så ikke mere. Tusind tak 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lav dit eget vitrineskab