Soveværelset

Jeg vil ha’ en blomstereng

Et af vores nyeste påfund her på Obdrupgård er at vi vil lave en vild blomstereng i den ene ende af haven. 

green-engagement-mood-board-photo-collage

Det tænker jeg kunne være en rigtig god ide fordi…

 1. Så er der et mindre græsareal som skal slåes, og det er rimelig væsentligt når vi nu har så stort et areal i forvejen.
 2. Blomsterengen skal placeres i det område hvor vi har fået anlagt vores nye kloaksystem. Så engen bliver anlagt oven på en plads i haven, som ikke har vildt mange anvendelsesmuligheder, da man ikke må køre der med tunge køretøjer eller plante træer. Dette kan nemlig skade det sandfilter som renser vores spildevand.
 3. Jeg har læst mig frem til at vedligeholdelsen af sådan en blomstereng er minimal når den først er blevet anlagt.
 4. Vi får det smukkeste, farverige område lige uden for døren, og vi kan blive selvforsynende i blomster i flere måneder om året. Michael brokker sig nemlig lidt over mit “køb af blomster til pynt i huset budget” ha ha.

Jeg har googlet en hel masse omkring hvordan man anlægger sådan en blomstereng. Der står på flere sider at forarbejdet er meget vigtigt, da det er vigtigt at få forberedt jorden til anlæggelsen grundigt. Man skal derfor blotlægge jorden for græs og andet ukrudt, så jorden ikke er så næringsholdig, det er derfor er en god ide at hakke og kultivere jorden fri for det over en hel sæson. Men det holder min tålmodighed jo slet ikke til. Når jeg får en ny ide skal den gerne igangsættes og udføres lige nu, og det kan kun gå for langsomt! Så jeg tror at vi ignorerer eksperternes råd, og får hele arealet sprøjtet for ukrudt i stedet og derefter kører et tyndt lag sand hen over jorden. Det har jeg nemlig også læst på en side, at det er godt at gøre, da sand jo ikke er specielt næringsholdig.
Jeg håber at vi kan få arealet sprøjtet i den kommende uge, så vi kan få kørt sand på og derefter sået her i april måned, da det gerne skal sås her i april/maj måned.

Har i erfaring med etablering af en blomstereng, gode fif eller ideer? Så tages disse imod med kyshånd!! 

Hvis nogle af jer tænker at min plan om at sprøjte og droppe den lange forberedelsestid af jorden lyder helt hen i skoven, så må i også meget gerne fortælle mig det ;-)….

De sider som jeg har fundet inspiration på og liret en masse klog snak af fra, er lige herunder.

Sådan etablerer du en blomstereng.

Blomstereng: Sådan anlægger du en have af vilde blomster.

18 kommentarer

 • Louise

  Uhh hvor kan jeg bare følge dig! Jeg er heller ikke just den tålmodige type selv. Jeg tænker selv på at gå i gang med et lignende projekt på vores bondegård, og jeg har tænkt mange af de samme tanker om det. Jeg har ikke rigtig noget nyt at tilføje, men held og lykke med projektet!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Louise
   Det lyder spændende. Så må vi se om denne måde jeg etablerer det på er noget der duer eller ej.
   Mange tak skal du have 🙂 og i lige måde, når du kommer så langt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helene

  Så fin ide… men må tilslutte mig ovenstående HUSK bierne. Og bland lupiner i, de overlever alt… alle de blomster løg man får samlet over vinteren (hyacinter, små påskeliljer osv) dem planter jeg ud i haven når de er afblomstrede og de kommer stort set alle sammen. Så kan du starte din blomstermark lidt tidligere…
  Eller smid godt med anemone frø i, så dem to år i streg så skulle de være selvsående har jeg læst…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Helene
   Ja, det paramenter havde jeg helt glemt. Vi skal huske på bierne – de har trange kår i øjeblikket.
   Jeg har netop købt nogle frøblandinger som er lavet til insekter, bier og sommerfugle 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lena

  Vi har længe gået med de samme tanker, – og med fuldstændigt samme begrundelser som dig 🙂 Og ja, folk siger det er enormt svært at anlægge, og jeg har hørt om en i vores område som simpelthen gav op! Men får man først anlagt det korrekt så ja, så skulle det næsten passe sig selv. Jeg har ikke hørt om nogen, der har gjort det som du påtænker, men giv det da et forsøg 🙂 Jeg ser frem til at følge med.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Heidi

  God ide, kan du så ikke også kigge efter nogle blomsterblandinger der er meget bi venlige ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Jeg er slet ikke ekspert. Men tilfældigvis har jeg også købt en masse blomsterfrø som jeg vil så i vores have. Vi har 8.000 kvm hvoraf de ca. 3000 er en selvsået “skov”. Ja træerne er ikke andet end et par meter høje men det skal nok blive godt engang. Min kæreste sørger for at slå et par stiger mellem træerne så det er vildt hyggeligt om sommeren. Jeg vil så min blomsteren lige før “skoven” starter og jeg vil gøre det her sidst i april/maj.. Der gav min mor mig det råd, at jeg kunne blande frøene ned i en spand med sand for så spredte de sig mere. Så ja, det var det råd jeg tænkte, at jeg kunne give videre 😀 Planen er at gå et par ture med fræseren eller sende kæresten ud at plove lidt med traktoren. Så håber jeg, at det er godt nok 😅

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Rikke
   Det lyder vildt hyggeligt med blomsterengen, stierne og den lille skov! Det skal da nok blive rigtig godt.
   Ja, jeg tænker også at jeg prøver mig frem. Så må jeg se om jeg har heldet med mig 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gitte

  Det er så fint! Vi skal så meget også ha en blomstereng på et tidspunkt! Ved dog ingenting om det endnu, så kan ikke hjælpe med gode råd 😅

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Gitte
   Nej, det lyder til at være lidt besværligt at etablere – men jeg prøver mig frem. Så må det bære eller briste! 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sascha

  Jeg har en ide, hvad med at alle de blomster du planter i din eng kan spises? Der findes så mange smukke og spiselige blomster som både spreder sig og ikke skal passes og i alverdens farver.
  Det kunne blive din egen lille blomst køkkenhave hvor der samtidig er vildt smukt og kan spises og hvem kan ikke lide det ? 😁

  Alt jeg selv planter kan spises og jeg har mange forskellige spiselige blomster, De er flotte, de farverige og så er det lækkert i salater, på kager eller andet lækkert spiseligt 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Sascha
   Det var en rigtig god ide. Jeg har netop købt blomsterfrøene i dag, og jeg tror at der var spislige blomster iblandt. Så det kunne være rigtig fint.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pia

  Jeg synes din plan lyder fin. Selvfølgelig skal vi ikke misbruge sprøjtemidler, men mon ikke jorden består et par år endnu, selvom du tager den hurtige vej til din blomstereng? Ellers må du jo tjene nogle ekstra miljøpoint hjem på en anden konto 😉
  Og det er helt rigtigt at jorden skal være meget mager. Ellers tager græsset over, og det er jo ikke det, du vil have. Jeg prøvede engang at supplere en blomstereng med lidt løgplanter og nogle lupiner, og det var noget så fint!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Pia
   Jo, det tænker jeg også at den gør. Jeg har fået en professionel til at sprøjte arealet, så jeg ved at der ikke er brugt mere sprøjtemiddel end nødvendigt.
   Det tror jeg også at jeg vil gøre næste år, det kunne være rigtig fint.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amalie

  Så misundelig!! Du glemte dog en vigtig faktor – masser af mad til bierne, som er ved at blive truede verden over ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Soveværelset