Så er vi klar til beton!

Murstensgulv

Vi har knoklet hele weekenden med at lægge gulv i hall’en og fordelergangen i stueetagen. Michael tog hul på at lægge murstensgulvet i sidste weekend, men nåede ikke at blive færdig med alle tilskæringerne i hall’en, så vi startede i fredags hvor han slap.
Vi har valgt at lægge et gulv med gamle mursten i sildebensmønster. Murstenene har vi købt færdigskåret, da vi i alt skal lægge 102 kvadratmeter, og derfor ikke ville prioritere selv at gøre det da det vil tage virkelig lang tid, når vi i alt skal bruge knap 7.000 halve mursten.

Da jeg tog til Polen forrige fredag så hall’en således ud.

Vi købte en speciel blanding af forskellige røde, gule, rosa og sandfarvede murstensskaller hos Gamlemursten.dk. Jeg ville også gerne have nogle helt mørke sten ind i mellem de andre, så ved siden af blandingen købte jeg en palle med sten i sorte/brune nuancer. Det første vi gjorde var derfor at blande en hel ny palle, hvor vi skiftevis tog sten fra alle pallerne og lagde lidt af de mørke ned mellem, dette er for at sikre at vi ikke får felter på gulvet hvor stenene er for ensfarvede.

Gulvet blev inden vi limede murstene fast primet, så det hæfter ens over alt. Vi har limet skallerne fast med almindelig fliselim. Der skal et ret tykt lag lim på fordi at skallerne er i meget forskellige tykkelser, så man behøver derfor et tykt lag at kunne justere den endelige gulvhøjde i.

For at sikre os at mønstret ikke blev alt for skævt har vi brugt en laser til at holde linjen, det er dog ret svært alligevel da stenene hverken er lige lange eller bredde, så det er et værre pillearbejde at lægge, og man skal over den samme sten virkelig mange gange før at den ligger hvor den skal.

Gangen er ret smal så vi var lidt usikre på om vi ville have en bord kant rundt ved væggene ligesom i hall’en, men vi blev enige om at lægge en halv sten langs væggen i stedet for en hel.

Vi startede også her med at lægge en stribe af skaller ned gennem hele gangen, for at vi har en linje at gå efter på begge sider af midten. Det er altid den første linje som tager længst tid at lave – specielt med disse mursten.

Vi nåede at lægge alle hele skaller i fordelergangen og jeg nåede at skære alle sten til bord kanten hele vejen rundt (kun små 450 sten😅) Gangen er jo ret smal, så ville måtte desværre opgive at lægge bord kanten rundt, da vi simpelthen ikke havde arbejdsplads nok til at lægge den. Så det må vi gøre en anden dag hvor fliselimen er tør, så vi ikke ødelægger det arbejde som vi lige har lavet.

Vi fik lagt en lille signatur ned i gulvet, så nogen om mange år forhåbentlig vil mindes os to ihærdige, skøre mennesker som renoverede Obdrupgård efter virkelig mange års forfald.

Vi ved ikke helt hvad vi skal fuge det færdige gulv med endnu. Lige umiddelbart tænker jeg at det skal fuges med hydraulisk kalkmørtel, da man aldrig må fuge med et materiale som er stærkere end de mursten som man murer med. Disse gamle murstensskaller er meget bløde og porøse, så derfor tænker jeg ikke at vi vil fuge med en cementbaseret mørtel.

Vi er heller ikke helt sikre på hvilket produkt vi skal behandle overfladen med tilslut. Vi skal 100% have gulvet behandlet med et eller andet, for ellers bliver det ikke til at holde rent og fugen vil ligeledes smuldre og smitte af.

Vi har efter denne weekend en hel masse kvadratmeter som stadig står i pallerne, da vi også skal have murstengulv i vinkælderen og baggangen så vi skal nok få vores lyst styret med at lægge murstensgulv inden vi er færdige, men selvom at det er en lille smule besværligt (og virkelig beskidt) arbejde at lave, så føltes det så godt at kunne lave sådan et smukt gulv selv – jeg vil næsten mene at det bliver det flotteste gulv jeg nogensinde har set.

12 kommentarer

 • Jaqueline

  Hej,

  Sikke et smukt gulv! Hvor har I købt murstens-skallerne fra?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristian

  Jeg faldt over jeres gulv efter søgen af inspiration på Pinterest af netop den slags. Det er virkelig flot lagt og flot slutresultat.
  Jeg har selv lige lagt sølle små 12 kvm, dog med hele sten, og har helt smadrede knæ og tær, selvom jeg brugte knæpude. I må have haft det sådan x 10.
  Nå, men mit spørgsmål: fugning. Fugede I med en halvfast blanding, som man fuger et vindue, eller kan man snyde og bruge en lidt mere fugtig blanding, der kan hældes lidt mere og fordele sig selv lidt mere? Da mine sten jo er fuld højde, håber jeg lidt på det sidste, da det er et mas at få den lidt tørrere/mere faste mørtel ned i mellem 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Kristian

   Mange tak skal du have. Ja, det er virkelig også et kæmpe stort arbejde at lægge sådan et gulv. Vi har lagt over 100 kvadratmeter i vores hus, så vi er ved at have fået mættet vores lyst til at lægge mere murstengulv.
   Nu kommer svaret du nok ikke vil høre. Men vi har fuget det med en ret tør blanding, med en fugeske. Vi vil gerne bevare alt det gamle patina på murstenene, derfor turde vi ikke at fuge med en lind mørtel, så der var risiko for at hele gulvet blev smattet ind i mørtel, men det er selvfølgelig et smagsspørgsmål.
   Vi har ikke fortrudt at vi har lagt SÅ mange 100 timer i vores gulv, det holder jo de næste 100 år, hvis det får lov til at blive liggende 🙂
   Held og lykke med fugeprojektet.
   VH Josefine

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeena

  Hej. Er vild med at I har valgt forskellige farver sten! Det ser virkelig godt ud.
  På vores gård har tidligere ejer lagt murstensgulv i køkken og hall, det er rigtig flot, men de har ikke behandlet det med noget, hvilket gør at det smitter meget af på strømperne. Det er træls og vi vil derfor gerne have det behandlet, spørgsmålet er bare hvad det skal være.
  Hvad har I valgt at behandle gulvet med efterfølgende?
  Mvh Jeena

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Jeena

   Mange tak skal du have.
   Vi har behandlet vores murstensgulv med en mat betonlak fra Beton Apoteket. Det har fået 4-5 lag.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kurt

  Hej

  Et super flot gulv.
  Hvad endte I ud i at behandle gulvene med ?

  Med venlig hilsen

  Kurt

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Det er for vildt !!! Hold op, det ser godt ud ♥️
  Hvad endte I med at fuge med ??
  Må simpelthen lave sådan et gulv i vores stald 😄

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Jeg er absolut mega fan af jeres gulve! Ja faktisk det hele! Det er yderste inspirerende og jeg tager hatten af for jeres kæmpe arbejde! Bliv endelig ved med og dele det ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Så er vi klar til beton!