Fuget murstensgulv

Vores kommende gårdsplads

Vi har siden vi købte gården været meget i tvivl om hvad vi skal bruge den kæmpe store gårdsplads til. Gården har oprindeligt været en firelænget gård med yderligere et hus og en stor stald på grunden. Alle disse bygninger blev revet ned længe før vi købte gården, så der er i dag kun stuehuset, den gamle røde staldbygning, en ruin af et hus som står ved siden af stuehuset, en staklade og hallen som vi bruger som lager i Shopfitters Denmark.

Vores første tanke med gårdspladsen var egentlig at lave en stor ridebane med et fint hegn eller hæk rundt om. Jeg er gammel hestepige, og har faktisk stadig min gamle fjordhest, men med tiden har min søster overtaget al pasning af ham, da hun også har en fjordhest, men jeg har ikke redet dagligt i mange år og jeg kommer heller ikke til det lige foreløbig, derfor bliver ridebanen ret overflødig. Så vi måtte tænke i andre baner.

Hvor skal man så lige starte henne?
Vi har et stort ønske om at få delt vores grund og indkørsler meget mere op end de er nu, så den ene ende af grunden bliver privat og den anden ende bliver erhverv. Jeg er så træt af at alle lastbiler og fragtmænd kører ind og ud af vores allé, da de denne vej kører gennem gårdspladsen og forbi stuehuset. Det slider for meget på vores indkørsel og så er det åbenbart ikke alle som kan finde ud af at køre langsomt på trods af de skilte som vi har sat op. Jeg ville nødig ud og samle Pablo op i indkørslen fordi en chauffør har overset ham.
Vi har derfor fået lavet bagvejen om gården i stand, så al trafik til Shopfitters Denmark og min lille webshop Gins kan benytte denne vej, og vi samtidig kan få lidt privatliv ved stuehuset på fridage.
Men på trods af vores skiltning og information til leverandører og fragtfirmaer kommer der stadig mange lastbiler ind gennem alléen, så vi vil derfor gerne have den spæret med en jernlåge, så man simpelthen ikke kan komme forbi medmindre man har en kode eller chip.
Ligeledes skal der ved bagvejen laves en låge ind mod gårdspladsen, så det ikke frister folk at køre ud gennem alléen, når de er kommet ind af bagvejen.

Vi har siden vi droppede at lave en ridebane i gårdspladsen gået og talt om at tage kontakt til en landskabsarkitekt, for at få hjælp til hvordan det hele skal ende med at se ud, og hvordan vi skal få løst vores problematikker med at få opdelt privat og erhverv på grunden. Jeg havde på et tidspunkt fortalt lidt om vores udfordring på Instagram og en dag tog en arkitekt kontakt til os. Vi holdte et møde med ham her på gården for en måned siden, hvor vi talte om vores ønsker, fremtidsplaner, budget og at det færdige resultat ikke måtte kræve alt for meget vedligeholdelse.

Claus Lind som arkitekten hedder vendte i går tilbage med de første skitser af forslaget til hvordan gårdspladsen skal se ud. Vi har været meget spændt på at se hvad han fik ud af vores snak og om vi var på samme “spor”, det er jo altid svært at forklare når man ikke selv er fagmand synes jeg, og specielt når vi ikke rigtig har en klar ide om hvordan det endelige resultat skulle se ud.

I går sendte han så de første skitser, og vi er bare total oppe at køre over det!!

Det er noget helt andet end hvad jeg havde forestillet mig, for jeg havde egentlig ikke rigtig ét præcist billede af hvordan jeg godt kunne tænke mig at det skulle se ud, men vi er begge to fuldstændig klar på ideen og på at arbejde videre med den.

Sådan ser det ud lige nu. I højre side af billedet efter den røde bygning er indkørslen med alléen, så denne side af grunden og gårdspladsen skal være privat område. Ideen er at der skal plantes lindetræer på begge sider af gårdspladsen op mod den røde bygning og op mod den grå hal som man kan se til venstre på billedet. Bag lindetræerne på venstre side af tegningen skal vi have et levende hegn med efeu, så det passer til de to mure nede ved stuehuset. Efeu er også flot grønt hele året, billigt og gror hurtigt, så vi skulle gerne kunne få en grøn gårdsplads allerede efter to, tre år.

Midt i gårdspladsen skal der laves en gangbro som fører hen mod vores kommende orangeri som forhåbentlig bliver bygget lige over for stuehuset. Det er slet ikke noget som vi har søgt byggetilladelse til eller har planer om skal bygges de næste to, tre år, men vi kan ligeså godt få det med i vores langsigtede planlægning. Gårdspladsen skal ligeledes heller ikke laves lige med det samme, men jeg håber alligevel ikke at det er noget som der går flere år inden at vi skal i gang med det, men vi skal i hvert fald være færdige med renoveringen af første sal og stueetagen i huset først.

Dette er et billede af et billede, som i nok kan se. Men her kan i se nogle af de bygninger som var på gården før i tiden. I dag ser det meget anderledes ud, næsten alle bygningerne er som sagt væltet, og tilbage er bare en stor tom ukrudtbefængt gårdsplads.

Billedet herunder er udsigten fra hoveddøren på stuehuset. Lige overfor kunne vi rigtig godt tænke os at bygge et stort orangeri. Den lille røde bygning er vores hønsehus, men denne bygning er ikke regnet med i vores langsigtede planer, da det ligesom resten af bygningerne her på grunden er i meget dårlig stand. Så jeg tror at vi skal have bygget et nyt hønsehus når vi kommer så langt.

Jeg vil gætte på at 80 % af gårdspladsen har gammel pigstensbelægning under alt græsset og ukrudtet, så denne belægning skal frem og indgå i den nye gårdsplads, da broen udover orangeriet skal lede ud til små kroge, vilde bede og små sidde arrangementer.

Skitserne som vi har modtaget er som sagt bare første udkast, og vi skal helt sikkert dykke meget mere ned i alle detaljer og materialevalg, så det endelige resultat bliver noget lidt anderledes end det vi har på papiret lige nu, men vi føler at det er et rigtig godt udgangspunkt at arbejde videre udfra, og så føler vi os helt trygge i Claus’ hænder. Bare det at han leverer en skitse af denne kaliber, og ikke bare en som er tegnet i et computerprogram viser at han er den helt rette til jobbet for os.

5 kommentarer

 • Stinna

  Genialt smukt, hvor blivet bare godt med tiden 👍… er helt solgt i Stjernehaven på det gamle fotografi 😊❤

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Birthe

  Hej har været mega spændt på om i kunne falde i smag med Lind.. har kun den varmeste anbefaling .. så dejligt at høre .. altid svært at anbefale en ., 👍👍👍mh.. Birthe

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Birthe
   Ja, det var vi også ret spændte på. Så det er fedt, at han har forstået os og lavet et rigtig godt udgangspunkt for at kunne arbejde videre.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Freja

  Hvor er det en fin skitse. Kommer helt til at tænke på gamle engelske haver.
  Og bortset fra at jeg personligt synes at efeu er djævelens værk, så er det go rigtigt at det gror hurtigt og dækker godt, så der burde ret hurtigt dække for andet ukrudt. Og med alt det I har gang i så er vedligehold jo helt sikkert en meget vigtig faktor.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fuget murstensgulv