Det lille drivhus

Byg om så det kan mærkes

Reklame for Energistyrelsen

Vi har siden vi købte Obdrupgård i juni 2017 været i gang med at renovere stuehuset. Vi er slet ikke færdige endnu, men vi er kommet rigtig langt og har fået renoveret og udskiftet alle de helt store poster som der er i sådan en gammel ejendom.

Når man køber et hus i Danmark har man siden år 2010 ikke kunne annoncere et hus til salg uden et gyldigt energimærke, dette gælder både nye og gamle huse. Der bliver derfor udarbejdet en energimærkerapport i forbindelse med energimærkningen af ens ejendom.
I energimærkerapporten bliver husets energiforbrug belyst og man får overblik over hvilke energimæssige forbedringer som er rentable at man får foretaget i huset.
Der står i energimærkerapporten hvad forbedringerne går ud på, hvad det koster at gennemføre og hvad man kan spare på varmeregningen hver år, samt hvad man sparer i udledning af CO2 hvert år.

Vi brugte meget energimærkerapporten som blev lavet i forbindelse med at vi købte gården i starten af vores renoveringsproces, og til at planlægge de fremtidige projekter. Det er en rigtig god guide at have at læne sig op ad, i sådan en stor renovering som vi har kastet os over.

Det første som vi gik i gang med at undersøge og indhente tilbud på da vi overtog gården, var at få skiftet varmekilden på gården. Gården var opvarmet med et meget gammelt halmfyr, hvor der blev brugt for hele 53.272 kr. halm hvert år. Denne udgift til halm var langt over vores budget, derfor fik vi installeret et helt nyt flisfyr i stedet.
I år 2019 brugte vi for 20.000 kr. flis på at opvarme stuehuset og en lagerhal på 500 m2, dette betyder at vi har en årlig besparelse på 33.000 kr. på at varme stuehuset op.

Det er ikke kun en varmekilden som vi har optimeret. Vi har også fået isoleret det meste af huset. Det var faktisk noget af det første som vi kastede os over da vi overtog det.

Vi startede med at få isoleret hulmuren på facaden hele vejen rundt. Det var en investering på 60.000 kr. men en investering som rigtig hurtigt tjener sig selv hjem igen. Der står nemlig i energimærkerapporten at vi årligt vil spare 11.400 kr. på at få isoleret hulmuren.
Vi fik isoleret med flamingokugler, så disse kunne sprøjtes ind i hulmuren gennem små huller i fugen, derfor ødelægger det slet ikke facaden.

Vi har 58 vinduer på gården og 4 hoveddøre. Alle vinduerne var med etlags glas da vi overtog gården, derfor var det også rigtig nemt at energioptimere på dette område. Det er selvfølgelig en rigtig stor investering at købe 58 nye vinduer, men vi har valgt at skifte dem hen af vejen, i takt med at renoveringen af gården skrider frem. I december år 2018 fik vi skiftet langt de fleste vinduer, og mangler nu kun at skifte dem på 2. sal og 3 stk på 1. sal.
Vi har fået sat nye vinduer i med energibesparende glas, så vi derved sparer omkring 9.200 kr. om året ifølge energimærkerapporten.

Alle de gamle vinduer har vi gemt hvert og et, og bruger dem nu til alverdens små projekter, så der er ikke nogle af de gamle materialer som går til spilde.

Vi har valgt at få renoveret den gamle hoveddør, selvom at det nok var mere energirigtigt at sætte en helt ny i. Vi synes dog at denne originale hoveddør fra år 1925 er så smuk og ikonisk for huset, at vi synes at det ville være ærgerligt at skifte den til en helt ny. Det er heller ikke en dør som man bare får bygget magen til den dag i dag.

Vi valgte at få lagt nyt tag på gården i februar i år, da det gamle var utæt flere steder. I forbindelse med lægningen af det nye tag, fik vi påsat nye spær på de gamle, så vi kunne få isoleret loftet på 2. sal med 40 cm Rockwool. Vi byggede samtidig nye kviste, så disse også kunne blive isoleret i modsætning til de gamle.
I følge energimærkerapporten får vi en årlig besparelse på varmeregningen på 11.300 kr. ved at få isoleret loftet.

Vi er endnu ikke i mål med renoveringen eller energioptimeringen her på gården. Vi mangler at renovere 2. sal, da den står helt rå som på billedet her over. Vi er kommet i mål med isoleringen af denne etage, men alt det kosmetiske mangler dog 😉
Vi har ikke købt vinduer til de nye kviste endnu, så dette er også et af de projekter som vi snart skal have færdiggjort.

Et andet projekt som vi drømmer om at komme i mål med, er at få monteret et solcelleanlæg på vores lagerhal, så vi om sommeren kan få varmt vand fra dette anlæg og ikke bruge el fra stikkontakten, som vi gør her om sommeren når flisfyret er slukket.

Der er altså rigtig mange ting som man kan gøre for at forbedre sit hus energimæssigt, og de fleste ting er tjent hjem i løbet af kort årrække. Så det sagstens kan betale sig at lave denne investering. Du kan læse meget mere om at “bygge om så det kan mærkes” på sparenergi.dk

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Det lille drivhus